2011-09-12 10:47:51• hírek • Szatmár.ro

Bogdándi folklórfesztivál: 21. alkalommal ropták együtt a táncot

Huszonegyedik alkalommal tartottak vasárnap néptánctalálkozót ls folklórfesztivált Bogdándon.

A megyehatár melletti település messze földön híres erről a fesztiválról, melyen nem csak a megyéből, hanem a környező telepüólésekről is szép számban érkeznek fellépők és nézők egyaránt.

Az idei rendezvény megnyitójára a Sipos Lászlóról elnevezett falumúzeumnál került sor, a kulturális intézmény névadója volt a néptánctalálkozó megálmodója, a környék leglelkesebb néprajzkutatója. A XXI. fesztivál fő szervezője, Mészáros Lőrinc köszöntőjében is rá emlékezett, majd megkoszorúzták az egykori iskolaigazgató emlékére készíttetett domborművet. Koszorút helyezett el többek között Adrian Stef, Szatmár Megye Tanácsának alelnöke és Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelõdési Egyesület alelnöke és Pataki Csaba alprefektus is. A találkozón ugyan nem tudott személyesen részt venni, de Kelemen Hunor kultuszminiszter üzenetben üdvözölte a bogdándiakat és hangsúlyozta a néptánctalálkozó jelentőségét az erdélyi magyar kultúrában.

Ezt követően elkezdődött a tánc: a táncosok csapkodták a csizmáikat, forgatták a lányokat, úgy, ahogy hosszú évek óta mindig is csinálják, úgy ropva a táncot, ahogy az apjuktól, s anyjuktól tanulták. Szatmár megye képviseletében a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese, az Egri Csodaszarvas, a nagykárolyi Rekettye, valamint a domahidai, avasújvárosi és csanálosi néptánccsoport vett részt a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmári Kultúrát Megőrző és Ápoló központ által szervezett rendezvényen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: